
 

 

Data and Quality Assurance Section, Bureau of EMS and Trauma System 
April 17, 2013 

Frequently Asked Questions Series 

 

Obtaining Patient Outcome Data for  

Quality Improvement Initiatives 

 

 
 

Question: Is a non-transporting EMS agency able to obtain information on the patient’s condition from 

the transporting EMS agency (air or ground)? 

 

Answer: Yes.  A non-transporting EMS agency that provided treatment to a patient can request, 

and the transporting EMS agency can provide, patient information to the extent that the 

information requested pertains to the treatment provided by the non-transporting EMS agency; or 

the information requested is for the purpose of conducting utilization review, peer review, or 

quality assurance (QA). This is limited to the minimum necessary information reasonably 

necessary to accomplish the purpose for which the request is made. ARS § 12-2294; ARS § 36-

509; 45 CFR § 164.502(a)(1)(ii); 45 CFR § 164.506; 45 CFR § 164.514. 

 

 

Question: I have heard that obtaining outcome data is only permitted when we bill for our services 

electronically, is that true? 

 

Answer: No. Certain provisions of US Health Insurance Portability and Accountability Act 

(HIPAA) are related to the electronic transmission of data, but the eligibility of a qualified EMS 

provider to access patient outcome data does not require electronic billing. You are limited to the 

minimum amount of data as is described above. 

 

 

Question: Can the Bureau obtain outcome data from hospitals as part of its QA efforts and report these 

data to EMS agencies? 

 

Answer: Yes, because the Bureau is a “public health authority” authorized to collect and use these 

data in its statutorily identified quality improvement initiatives.  

 

 

Question: Can my Administrative Medical Director or Base Hospital EMS Coordinator request and 

review outcome data as part of our EMS agency’s quality improvement process? 

 

Answer: Yes, to the extent that these individuals have a legal relationship (direct employment or 

contract) with your agency with defined roles and responsibilities within your QI process. 

 

http://www.azleg.gov/ars/12/02294.htm
http://www.azleg.state.az.us/ars/36/00509.htm
http://www.azleg.state.az.us/ars/36/00509.htm
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/understanding/coveredentities/incidentalu&d.pdf
http://www.hhs.gov/ocr/privacy/hipaa/understanding/coveredentities/sharingfortpo.pdf
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2002-title45-vol1/pdf/CFR-2002-title45-vol1-sec164-514.pdf

