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July 15, 2009

Dear Members of Congress,

It has come to our attention that members of Congress will be asked to consider an amendment
providing for federal recognition under the Social Security Act (SSA) of Certified Professional Midwives
(CPMs). On behalf of the American College of Nurse-Midwives (ACNM), | am writing to inform you that
ACNM opposes this recognition because individuals holding the CPM credential lack a uniform minimum
standard of accredited academic education.

There is no precedent for extending federal recognition under the SSA to a class of health care providers
who have not graduated from an accredited educational program or institution. Until the CPM
community has developed a uniform process to ensure that all CPMs have graduated from an
accredited education program, Congress should not recognize this class of provider in its entirety.

Understanding Midwifery Credentials
There are three certifications in midwifery practice in the United States.

> Certified Nurse-Midwives (CNMs) recognized under §1861(s)(2)(L) of the Social Security Act since
1988, and licensed with prescriptive authority in all 50 states, CNMs’ broad scope of practice
includes primary care and gynecologic care to women of all ages as well as care during pregnancy
and childbirth in all birth settings. CNMs are required to graduate from an academic program
accredited by the Accreditation Council for Midwifery Education (ACME), which has been recognized
by the US Department of Education (USDE) as an accrediting body since 1982. CNMs are certified by
the American Midwifery Certification Board (AMCB). As of January 1, 2011, a graduate degree is
required for entry into clinical practice for CNMs.

» Since 1996, the Certified Midwife (CM) credential has enabled individuals without a nursing
background to pursue a career in midwifery. Like CNMs, CMs graduate from an ACME-accredited
program and are certified by AMCB; they must meet the same core competencies and standards of
practice as CNMs, and as of January 1, 2011, are required to hold a graduate degree for entry into
clinical practice. The American College of Nurse-Midwives is working to gain broader state
recognition of CMs as well as federal recognition under the SSA. There are nearly 12,000 combined
CNMs and CMs in the US today.

> CPMs come from a variety of backgrounds and have a narrower scope of practice and education
than CNMs /CMs. In most of the 23 states in which they are licensed, CPM practice is limited to the
provision of maternity care services for out-of-hospital births. Two different educational pathways
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are available to those seeking certification as a CPM by the North American Registry of Midwives
(NARM): (1) graduation from an academic program accredited by the Midwifery Education
Accreditation Council (MEAC), or (2) completion of apprentice training which does not have MEAC
accreditation. According to CPM leaders, at least half of the estimated 1400 CPMs are apprentice-
trained.

Like most certifying bodies, NARM is accredited by the National Organization for Competency
Assurance’s National Commission for Certifying Agencies. This accreditation reflects an approved
testing process and a psychometrically sound exam. Accreditation of the certifying body, however,
is not the same as requiring graduation from a formal accredited educational program prior to
taking the certification exam.

The Role of Educational Accreditation in Quality Assurance

Accreditation is a non-governmental, peer evaluation process which serves to assure the quality of
education in the United States. In health care, educational accreditation, professional certification, and
state licensure each play an essential complementary role in assuring that health professionals are
educated and competent to practice. The some functions of accreditation include:

Verifying that an institution or program meets established standards;

Assisting prospective students in identifying acceptable institutions;

Protecting an institution against harmful internal and external pressure;

Raising the standards of educational institutions;

Involving the faculty and staff comprehensively in institutional evaluation and planning; and
Establishing criteria for professional certification and licensure and for upgrading courses
offering such preparation.
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By statute, the USDE is required to publish a list of nationally recognized accrediting agencies deemed to
be reliable authorities as to the quality of education or training provided by the higher education
programs and institutions they accredit.

Midwifery Education in the Global Context

The US should promote the highest standards for the education of health care professionals—not lower
standards than those of other countries. In its 2009 document “Global standards for the initial
education of professional nurses and midwives,”

(www.who.int/hrh/nursing midwifery/hrh global standards education.pdf ) the World Health
Organization (WHO) has recommended standards for nursing and midwifery programs. The document
calls for midwives to be educated at an accredited university program that is part of a higher education
accredited institution and has criteria that meet accreditation standards for both clinical practice and
academic program components.

Similarly, WHO recommends that core midwifery academic faculty be knowledgeable as educators and
hold a minimum of a bachelor’s degree (preferably a graduate degree). Clinical faculty should include
midwives and other health professionals with a university degree and clinical and educational expertise,
and midwifery schools validate clinical and educational expertise and competency of faculty and
provides faculty with professional development opportunities.
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CPM preceptors do not meet these standards. According to NARM, CPM preceptors can be either (1)
licensed and certified as a CPM, CNM, or CM; or (2) a midwife without specific certification or licensure
who has practiced as a primary attendant without supervision for three years and fifty out-of-hospital
births.

In Conclusion

As Congress considers proposals to provide uniform federal recognition of CPMs as health care
providers under the Social Security Act, ACNM urges Congress to support federal laws and regulations
based on successful completion of a formal accredited education program; national certification in
midwifery; state licensure; and regular recertification/continuing education.

ACNM requests that Congress strongly support minimum educational standards in the education of all
health care professionals by opposing the federal recognition of CPMs who have not graduated from
an accredited formal educational program or institution.

Sincerely,

Melissa D. Avery, PhD, CNM, FACNM, FAAN
President
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