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INTERPRETATION OF “AUTHORIZED FEDERAL OR STATE EMERGENCY RESPONSE 

DEPLOYMENT” 
 

This substantive policy statement is advisory only.  A substantive policy statement does not include 
internal procedural documents that only affect the internal procedures of the agency and does not impose 

additional requirements or penalties on regulated parties or include confidential information or rules 
made in accordance with the Arizona Administrative Procedure Act.  If you believe that this substantive 

policy statement does impose additional requirements or penalties on regulated parties, you may petition 
the agency under Arizona Revised Statutes § 41-1033 for a review of the statement. 

 
 

 
The purpose of this substantive policy statement is to notify the public how the Arizona Department of 
Health Services (Department) interprets “authorized federal or state emergency response deployment” in 
Arizona Administrative Code (A.A.C.) R9-25-405. 
 
A.A.C. R9-25-405(B) authorizes the Department to grant an extension of time to file for recertification to 
an emergency medical care technician (EMCT) who applies as required under A.A.C. R9-25-405(A) if 
the EMCT is unable to meet the recertification requirements in A.A.C. R9-25-404 because of, among 
other things, “authorized federal or state emergency response deployment.”  The term “authorized federal 
or state emergency response deployment” is not defined in 9 A.A.C. 25 or in the Arizona Revised 
Statutes. 
 
The Department interprets “authorized federal or state emergency response deployment” to apply when: 
1. The President of the United States has declared a state of emergency or disaster in a geographic 

area or the Governor of a state has declared a state of emergency or disaster in a geographic area 
within the state over which the Governor has jurisdiction; 

2. There is an organized effort to send individuals from other geographic areas into the affected 
geographic area, or to another geographic area used specifically to provide assistance to the 
affected geographic area, to provide organized emergency or disaster relief; and 

3. The individual EMCT who has applied under A.A.C. R9-25-405 is sent to a geographic area 
described in (2) for a particular period of time as part of the organized emergency or disaster 
relief, as evidenced by documentation provided by the individual EMCT. 
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