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INTERPRETATION OF “OUTBREAK” IN REPORTING REQUIREMENTS FOR SCHOOLS, 

CHILD CARE ESTABLISHMENTS, AND SHELTERS 
 

This substantive policy statement is advisory only. A substantive policy statement does not include 
internal procedural documents that only affect the internal procedures of the agency and does not impose 

additional requirements or penalties on regulated parties or include confidential information or rules 
made in accordance with the Arizona Administrative Procedure Act. If you believe that this substantive 

policy statement does impose additional requirements or penalties on regulated parties, you may petition 
the agency under Arizona Revised Statutes Section 41-1033 for a review of the statement. 

 
 
The purpose of this substantive policy statement is to notify the public how the Arizona Department of 
Health Services (Department) interprets the term “outbreak” in reference to the reporting requirements in 
Administrative Code (A.A.C.) R9-6-203 and Table 2 for schools, child care establishments (CCEs), and 
shelters. 
 
“Outbreak” is defined in A.A.C. R9-6-101(58) to mean “an unexpected increase in incidence of a disease, 
infestation, or sign or symptom of illness.” 
 
A.A.C. R9-6-203(A) states: 

An administrator of a school, child care establishment, or shelter shall, either personally or through a 
representative, report a case, suspect case, or outbreak listed in Table 2 to the local health agency 
within the time limitation and as specified in Table 2 and subsection (B). 

 
Table 2 lists those diseases and occurrences for which reporting is required and provides time limitations 
for reporting for each. Table 2 requires outbreak reporting for acute conjunctivitis; diarrhea, nausea, or 
vomiting; scabies; and streptococcal Group A infection within 24 hours after an outbreak is detected. The 
Department’s interpretation of “outbreak” as related to each disease or condition for which outbreak 
reporting is required is provided at: http://azdhs.gov/phs/oids/epi/pdf/investigation-management/outbreak-
threshold-guide-schools.pdf. 
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